Stoppen is mogelijk!

Je hebt een moedige eerste stap gezet door deze zelfhulpmodule op te zoeken. Waarschijnlijk ben je bezorgd over je online gedrag en wil je actie ondernemen om je gedrag te veranderen. Deze zelfhulpmodule zal je daarbij helpen door je informatie en handvatten aan te reiken.


Het is nooit makkelijk om dingen in je leven te veranderen. Toch lukt het mensen continu om hun gedrag werkelijk te veranderen. Er zijn drie eerste stappen die helpen bij het stoppen van hun internetmisbruik. Namelijk:

Stap 1  Erken en accepteer dat je een probleem hebt.

Stap 2  Erken dat het bekijken van strafbaar materiaal schadelijk is voor zowel je eigen leven als voor de levens van anderen.

Stap 3  Maak een plan om te veranderen.

Bij de eerste stap moet je zo eerlijk mogelijk zijn in het bepalen van de aspecten van je seksuele gedrag. Daarna kan je beginnen met het benoemen van probleemgebieden.

Het is belangrijk dat jij je ervan bewust bent dat het werken aan deze problemen op bepaalde momenten zwaar en verwarrend zal zijn, zoals persoonlijke groei en verandering dat nu eenmaal kunnen zijn.

De meesten van ons zullen inzien dat verandering niet iets is dat ineens gebeurt. Het is daarentegen een proces dat zich geleidelijk ontwikkelt. Naar mate de verandering optreedt, zal iemands motivatie ook veranderen.

Een populair model van motivatie om te veranderen is de veranderingscirkel, die is ontwikkeld door Prochaska en DiClimente. In Changing for Good (1994) beschrijven de auterus zes fasen van verandering:

Bepaal je positie in deze cirkel door hieronder antwoorden in te vullen.


 


Als je bij het doorlopen van deze module vragen of bezorgdheden hebt, mag je steeds contact opnemen met Stop it Now!. Wij kunnen je helpen met het doorlopen van de zelfhulpmodule en/of kunnen naar jou luisteren als je hier behoefte aan hebt.

Stop it Now! is anoniem, vertrouwelijk en gratis.