Stoppen is mogelijk!

Je hebt een moedige eerste stap gezet door deze zelfhulpmodule op te zoeken. Waarschijnlijk ben je bezorgd over je online seksuele gedrag en wil je actie ondernemen om je gedrag te veranderen. Je bezit de kracht om jezelf te weerhouden van het bekijken van seksueel misbruikbeelden van minderjarigen. Deze zelfhulpmodule zal je daarbij helpen door je informatie en instrumenten aan te reiken.


Het is nooit makkelijk om dingen in je leven te veranderen.  Toch lukt het mensen continu om hun gedrag werkelijk te veranderen. Wij denken dat er drie eerste stappen zijn die mensen helpen bij het stoppen van hun internetmisbruik. Namelijk:

Stap 1  Erken en accepteer dat je een probleem hebt.

Stap 2  Erken dat het bekijken van strafbaar materiaal schadelijk is voor zowel je eigen leven als voor de levens van anderen.

Stap 3  Maak een plan om te veranderen.

Deze website heeft als doel om je te helpen deze stappen te zetten en om je steun te bieden in het vormgeven van een gezonder en gelukkiger leven. Ook de hulplijn kan je daarbij helpen. Heb je vragen over deze oefening en/of wil je je bezorgdheden delen? Neem dan contact op met Stop it Now!.


Bij de eerste stap moet je zo eerlijk mogelijk zijn in het bepalen van de aspecten van je seksuele gedrag. Daarna kan je beginnen met het benoemen van probleemgebieden.

Het is belangrijk dat jij je ervan bewust bent dat het werken aan deze problemen op bepaalde momenten zwaar en verwarrend zal zijn, zoals persoonlijke groei en verandering dat nu eenmaal kunnen zijn.

De meesten van ons zullen inzien dat verandering niet iets is dat ineens gebeurt. Het is daarentegen een proces dat zich geleidelijk ontwikkelt. Naar mate de verandering optreedt, zal iemands motivatie veranderen. Een populair model van motivatie om te veranderen is de veranderingscirkel, die is ontwikkeld door James Prochaska, PhD. en Carlo DiClimente, PhD.

In Changing for Good (1994) beschrijven Prochaska and DiClemente zes fasen van verandering:

Bepaal je positie in deze cirkel door hieronder antwoorden in te vullen.