Hoe vertel ik het aan mijn kinderen?

Hoe vertel ik het aan mijn kinderen?

In deze module verkrijg je inzicht in:

  • Overwegingen die je kan maken voordat je het bespreekt met kinderen
  • Punten waar je bewust van moet zijn voor en tijdens het gesprek
  • Tips en oefening

Wanneer het is uitgekomen dat iemand in jouw omgeving seksueel misbruikbeelden kijkt, heeft dit vaak grote gevolgen. Zeker als het bijvoorbeeld gaat over jouw gezin, of iemand in je familie. Als plots de politie voor de deur staat, heeft dit vaak een grote impact op het hele gezin. Je vraagt je mogelijk af wat je aan je kinderen moet vertellen, en hoe je dit het beste kan doen. Veel ouders/verzorgers vinden het moeilijk om dit te bespreken met kinderen, je bent daar niet de enige in.

Waar moet ik rekening mee houden?

Als een ouder of iemand in de directe omgeving van het kind wordt verdacht van online seksueel kindermisbruik kan dit veel vragen oproepen bij kinderen. Dit kunnen vragen zijn waar geen gemakkelijk antwoord voor is.

Afhankelijk van de leeftijd zal een kind in meer of mindere mate doorhebben en begrijpen wat er is gebeurd. Niet alleen leeftijd speelt hierin een rol, maar ook of seksualiteit en het bekijken van porno al vaker is besproken in het gezin.

Kinderen kunnen verschillend reageren op de situatie. Sommige kinderen kunnen veel huilen of boos worden, maar andere juist stil worden en zich terugtrekken. Het is ook mogelijk dat kinderen doen alsof er niks aan de hand is. Dit zijn allemaal normale reacties. Het is belangrijk om een kind de ruimte te geven en tegelijkertijd te steunen in het uiten van gevoelens.

Korte voorbeelden van uitleg zijn:

  • We wilden dat je dit niet hoefde te horen, maar we vonden dat je wel het recht had te weten wat er aan de hand is. Papa/mama heeft gekeken naar foto’s/video’s die niet mogen en die slecht zijn voor kinderen.
  • Het gaat om filmpjes of foto’s waarop kinderen iets moeten doen wat slecht voor ze is en wat ze niet willen doen
  • De politie is geweest omdat mensen niet naar zulke video’s mogen kijken want het is verboden
  • Teveel details kunnen verwarrend zijn. Laat kinderen wel weten dat het oké is om vragen te stellen, hoewel je ze misschien nu niet allemaal kan beantwoorden.

Wanneer erover gepraat wordt is het belangrijk om dit in makkelijke taal te doen, aangepast bij de leeftijd en mogelijkheden van het kind. Het kan helpen om dit eerst met iemand te bespreken, zoals een familielid of goede vriend. Als je twijfelt hoe je dit het beste kan aanpakken of eerst de situatie met iemand wilt bespreken, kan je ook altijd contact opnemen met Stop it Now. Het is ook een optie om een professional te betrekken die werkt met kinderen. Dit kan je bespreken met je huisarts.

Ook kan je door de situatie zorgen krijgen over de veiligheid van kinderen. Kinderen vertellen meestal niet uit zichzelf over hun ervaringen met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het kan dan goed zijn om hier wel naar te vragen. Ook dan is het belangrijk om dit in makkelijke taal te doen. Als je besluit het gesprek hierover aan te gaan, zijn er een aantal punten waar je rekening mee moet houden. Als je vermoedens hebt van seksueel misbruik bij je kind, kan het ook goed zijn hier een professional bij te betrekken. Bel Stop it Now om de situatie te bespreken en samen te kijken hoe je het gesprek kan aangaan met een kind bij vermoedens van seksueel kindermisbruik.