Juridische informatie

Wetgeving

Deze module heeft als doel je over volgende zaken te informeren:

  • Wat de wet zegt over seksueel misbruikbeelden van minderjarigen;
  • De rechtsstaat: van onderzoek tot arrestatie en eventueel gevangenschap;
  • De mogelijke gevolgen voor jou en je omgeving.

Je kan de oefening invullen, maar deze worden niet opgeslagen. Het invullen is dus enkel bedoeld om je gedachten te ordenen of voor moest je de pagina achteraf willen afdrukken. We slaan geen gegevens op. Je kan de blanco versie ook afdrukken om de oefening op papier te maken.

Wat zijn de gevolgen voor mij?

“…Je bedenkt simpelweg niet dat de situatie zo’n impact zal hebben op je familie, je vrienden, je baan en elk ander aspect van je leven. Ik heb daar gewoon niet aan gedacht… Het komt erop neer dat ik alleen maar aan mezelf dacht en aan niemand anders.”

Het moge duidelijk dat zijn dat een arrestatie voor het bezitten of bekijken van seksueel misbruikbeelden van minderjarigen een aantal gevolgen kan hebben. Daarnaast ervaren mensen ook grote gevolgen voordat ze worden betrapt.

  • Begint je gedrag invloed te hebben op de relatie? Zowel seksueel als emotioneel?
  • Hebben de negatieve gevoelens die je ervaart na online te zijn gegaan tot gevolg dat je chagrijnig en ongeduldig wordt naar je nabije omgeving?
  • Zorgen de lange uren die je iedere avond online doorbrengt ervoor dat het werk moeizamer gaat doordat je zo moe bent?

Gebruik onderstaande oefeningen om beter te begrijpen welke invloed je gedrag al heeft gehad in je leven en wat je daardoor al bent kwijtgeraakt.

Oefening 1: Verlies en gevolgen

Besef dat het mogelijk is om een emotioneel of moreel deel van jezelf te verliezen, net zoals je iets tastbaars kunt verliezen. Een verlies kan ook gedeeltelijk zijn; er hoeft niet noodzakelijkerwijs sprake te zijn van alles of niets. Tip: Probeer zoveel mogelijk voordeel uit deze oefening te halen door zo eerlijk mogelijk te zijn.

Wat ben je al verloren?Wat riskeer je te verliezen?

Opleiding/werk

Relaties met familie, relatie, kinderen

Relaties met vrienden

Vermogen om bewust te zijn van je gevoelens

Financieel

Spiritueel

Fysieke gezondheid

Mentale gezondheid

Normen en waarden

Persoonlijke doelen (korte en lange termijn)

Oefening 2: Opbrengsten van mijn gedrag

Gebruik deze oefening om inzicht te verwerven in wat de opbrengsten, zowel korte als lange termijn, van je gedrag zijn. Gebruik vervolgens je antwoorden van oefening 1 om in de tweede kolom de verliezen te noteren.

Opbrengst - Wat het bekijken van strafbare beelden mij oplevertVerlies - De negatieve gevolgen van het bekijken van strafbare beelden

Korte termijn

Lange termijn