Je hebt een moedige eerste stap gezet door deze zelfhulpmodule op te zoeken. Waarschijnlijk ben je bezorgd over je online gedrag en wil je actie ondernemen om je gedrag te veranderen. Deze zelfhulpmodule zal je daarbij helpen door je informatie en handvatten aan te reiken. Het is nooit makkelijk om dingen in je leven te veranderen. Toch lukt het mensen continu om hun gedrag werkelijk te veranderen. Er zijn drie eerste stappen die helpen bij het stoppen van hun internetmisbruik. Namelijk:
Stap 1 - Erken en accepteer dat je een probleem hebt.
Stap 2 - Erken dat het bekijken van strafbaar materiaal schadelijk is voor zowel je eigen leven als voor de levens van anderen.
Stap 3 - Maak een plan om te veranderen.
Bij de eerste stap moet je zo eerlijk mogelijk zijn in het bepalen van de aspecten van je seksuele gedrag. Daarna kan je beginnen met het benoemen van probleemgebieden. Het is belangrijk dat jij je ervan bewust bent dat het werken aan deze problemen op bepaalde momenten zwaar en verwarrend zal zijn, zoals persoonlijke groei en verandering dat nu eenmaal kunnen zijn. De meesten van ons zullen inzien dat verandering niet iets is dat ineens gebeurt. Het is daarentegen een proces dat zich geleidelijk ontwikkelt. Naar mate de verandering optreedt, zal iemands motivatie ook veranderen.
Een populair model van motivatie om te veranderen is de veranderingscirkel, die is ontwikkeld door Prochaska en DiClimente. In Changing for Good (1994) beschrijven de auteurs zes fasen van verandering (cfr. afbeelding). Bepaal je positie in deze cirkel door deze oefening te downloaden en de antwoorden in te vullen.
Iedereen die zich voorneemt te veranderen is in staat te veranderen. Met de juiste hulpmiddelen is het mogelijk om vooruitgang te boeken. Door deze zelfhulpmodule te bezoeken heb jij erkend dat je gedrag vertoont dat je wilt veranderen. Dat betekent dat jij je (op zijn minst) in de voorbereidingsfase bevindt. Probeer je vandaaruit in de actiefase te begeven en begin vandaag nog met ‘zelfhulp’.
“Het internetmisbruik vormt slechts één deel van mij, het is niet wie ik ben.”
Je moet het proces van verandering stap voor stap doormaken. Ga niet overhaast te werk. Het is onze rol om je de juiste vragen te stellen, niet om je de antwoorden te geven. Jij bent degene die het werk moet doen en moet nadenken over je eigen leven.
Vaak beseffen mensen die seksueel misbruikbeelden van minderjarigen bekijken maar al te goed dat hun gedrag hun zelfbeeld beïnvloedt en hen ervan weerhoudt degene te zijn die ze zouden willen zijn. Neem wat tijd om na te denken over de positieve doelen die jou zouden kunnen helpen om (weer) de persoon te worden die je zou willen zijn. Het is van belang om haalbare doelen te stellen, zodat de kans op verandering toeneemt.
Probeer in de onderstaande velden jouw (haalbare) doelen te omschrijven.
Bijv.: Minder tijd online zijn, geen beeldmateriaal van minderjarigen bekijken, iedere dag 10 minuten wandelen.
Bijv.: Meer tijd met familie en vrienden doorbrengen, iedere dag 15 minuten wandelen.
Bijv.: Mezelf gelukkiger voelen, een nieuw hobby vinden, iedere dag 20 minuten wandelen.
Het onderdeel ‘zelfhulp’ kan je daarbij verder helpen.