Innerlijk gesprek

Innerlijk gesprek

In deze module verkrijg je inzicht in de volgende aspecten:

 • Het innerlijk gesprek
 • Positieve en negatieve vormen van het innerlijk gesprek
 • Hoe negatieve vormen van het innerlijk gesprek om te zetten in positieve vormen

Innerlijk gesprek

De manieren waarop je jezelf in gedachten ziet, kunnen samengevat worden als het innerlijk gesprek. Dit innerlijk gesprek kan een enorme impact op je zelfbeeld en zelfvertrouwen hebben. Je innerlijk gesprek heeft invloed op:

 • Je houding
 • Je gevoelens
 • Je zelfbeeld
 • Je gedrag
 • Je wereldbeeld

We kunnen op negatieve en positieve manieren tegen onszelf praten.


Vertrekpunt

Bepaal je huidige niveau van kennis en inzicht met betrekking tot je gebruik van het innerlijk gesprek (1 = erg weinig inzicht; 2=enig inzicht; 3=goed inzicht).

123

Wanneer je jezelf een 1 of 2 hebt gegeven, zal deze module erg nuttig voor je zijn.

Negatief innerlijk gesprek

Er bestaan twee vormen van het negatieve innerlijk gesprek: de vorm die ongepast of ongezond gedrag rechtvaardigt en de vorm die jou het gevoel geeft minderwaardig te zijn.

Voorbeelden van vormen van het innerlijk gesprek die ongepast of ongezond gedrag rechtvaardigen:

Voorbeelden van stellingen van het innerlijk gesprek die jou het gevoel geven minderwaardig te zijn:

Negatief innerlijk gesprek =

 • Negatieve houding
 • Negatieve gevoelens
 • Negatief zelfbeeld
 • Negatief gedrag
 • Negatief wereldbeeld

Positief innerlijk gesprek

Er bestaan twee vormen van het positieve innerlijk gesprek: de vorm die gezond gedrag bevordert en de vorm die je zelfbeeld verbetert.

Voorbeelden van de vormen van het innerlijk gesprek die gezond gedrag bevorderen:

Voorbeelden van de vormen van het innerlijk gesprek die je zelfbeeld verbeteren:

Positief innerlijk gesprek =

 • Positieve houding
 • Positieve gevoelens
 • Positief zelfbeeld
 • Positief gedrag
 • Positief wereldbeeld
 • Hoe heeft je innerlijk gesprek je toegestaan strafbaar gedrag te vertonen?
 • Hoe zal je innerlijk gesprek in de toekomst zijn?

Het positieve innerlijk gesprek zal je helpen om positieve veranderingen in je leven aan te brengen.

Het omzetten van negatieve vormen van het innerlijk gesprek in positieve vormen.

Je moet je bewust zijn van de aard van je innerlijk gesprek en vastberaden zijn om negatief denken in positief denken om te zetten.

Houd een week lang een dagboek bij met daarin alle negatieve dingen die je tegen jezelf zegt. Kijk na een week terug en identificeer het soort boodschappen dat je aan jezelf geeft. Zou je zulke dingen ook tegen een vriend zeggen? Vaak zijn we harder tegen onszelf dan tegen anderen. Nu is het tijd dat je je eigen beste vriend wordt en dus vriendelijk tegen jezelf bent.

Hier zijn enkele methoden die jou kunnen helpen je negatieve denken aan te pakken

 1. Daag je denken uit. Stel jezelf bij iedere negatieve stelling deze vragen: Welk bewijs heb ik voor dit idee? Welke andere verklaringen zijn er? Hoe waarschijnlijk is dit? Als dit over iemand anders zou gaan, wat zou ik dan denken?
 2. Doe iets dat je afleidt van je negatieve gedachten en gevoelens. Dit kan een activiteit zijn of bijvoorbeeld een afspraak met een vriend.
 3. Positieve draai. Probeer een positieve kant van een situatie te ontdekken en focus je daarop. Dit doen we bijvoorbeeld vaak wanneer we een dierbare zijn verloren en we bij het terugdenken de nadruk leggen op het mooie leven dat iemand gehad heeft.
 4. Gebruik positieve taal. Als je constant ‘kan ik niet’ zegt, zal je jezelf ervan overtuigen dat dit waar is. Vervang negatieve door positieve woorden.
 5. Denk na over wat heeft bijgedragen aan je negatieve gedachten en gevoelens. Positief denken gaat er niet om dat je ontkent dat iets fout is of fout zou kunnen gaan. Als iets fout gaat, neem dan de tijd om te begrijpen waarom dit zo was, om zo fouten in de toekomst te voorkomen en daardoor met meer vertrouwen vooruit te kunnen kijken.
 6. Wees niet te hard tegen jezelf. Het vergt tijd, oefening en doorzettingsvermogen om negatief denken te veranderen en om je een optimistischer kijk eigen te maken.

Plan om positiever te worden

Wanneer je weet dat je met een mogelijke moeilijke situatie moet omgaan, kies dan enkele positieve stellingen uit die je voor jezelf oefent. Deze kan je voor, tijdens en na de situatie inzetten.

Wanneer je bijvoorbeeld een eerste afspraakje hebt:

Deze planning kan in iedere situatie gebruikt worden. Denk aan iets dat je de komende week gaat doen en waar je zenuwachtig over bent. Bedenk dan drie positieve stellingen die je jezelf kunt voorhouden om jezelf op een positieve manier voor te bereiden.

Waarom is dit relevant?

Waarom is dit relevant voor het feit dat ik naar seksueel misbruikbeelden van minderjarigen kijk?

Deze module wil inzicht bieden in het innerlijk gesprek dat iemand gebruikt om zichzelf toestemming te geven om seksueel misbruikbeelden van minderjarigen te bekijken. Door je bewustwording van dit proces te vergroten en te begrijpen wat de negatieve effecten van je gedrag op jezelf en op anderen zijn, vergroot je je vermogen en motivatie om je strafbaar gedrag te stoppen.

Beantwoord nu de volgende vragen:

Hoe heeft je innerlijk gesprek je toegestaan strafbaar gedrag te vertonen?

Hoe zal je innerlijk gesprek in de toekomst zijn?