Deze module zal:
Wat bedoelen we met een terugval? Een terugval is alles wat je opnieuw doet op het internet dat strafbaar is.
Alles waarvan je weet dat het fout of risicovol voor je is kan een terugval in de hand werken. Bijvoorbeeld: wanneer je weet dat alcohol drinken risicovol gedrag is voor jou, kan dit ervoor zorgen dat de stap kleiner is dat je opnieuw seksuele misbruikbeelden van minderjarigen gaat bekijken.
Slechte dingen of moeilijke momenten kunnen bestaan. Waar het om gaat is dat je daarop voorbereid bent en probeert deze situatie te vermijden of er goed mee probeert om te gaan.
Ten eerste, terugvallen gebeuren meestal wanneer je je slecht over iets voelt. Als je verveeld bent of je angstig, depressief of eenzaam voelt. Dat kan risicovol zijn omdat:
Maar je begrijpt jezelf beter dan een ander dat kan. Denk terug aan wat je hebt geleerd in module 11 herkennen en omgaan met gevoelens of lees deze nog eens door. Wees je ervan bewust hoe dingen voor jou werken en hoe ze in het verleden – toen je strafbaar gedrag vertoonde – voor jou hebben gewerkt.
Onthoud het volgende:
Ten tweede, de kans op een terugval wordt groter wanneer je nog steeds omgaat met mensen die strafbaar gedrag bevorderen. Misschien zijn dit mensen die je online kent of kende en die belangrijk voor je waren:
Onthoud dit:
Een terugval treedt vaak op in een aantal stadia, die soms heel snel op elkaar volgen. Je krijgt al een grotere controle door te begrijpen hoe een terugval in zijn werk gaat. Wanneer je zelfbeheersing en vastberadenheid toont kan je een terugval zelfs in het laatste stadium nog stoppen.
Het volgende deel kijkt naar de manier waarop een terugval zou kunnen optreden. Daarna bespreken we de strategieën die je kunt inzetten om een terugval te voorkomen.
Bekijk de hieronder beschreven stappen. Misschien herken je ze van vroeger. Het is zeer waarschijnlijk dat je deze fasen (of sommige ervan) in de toekomst zult meemaken. Je beste verdediging om te voorkomen dat je opnieuw strafbaar gedrag vertoont, is om voorbereid te zijn en te begrijpen welke emotionele/psychologische processen er optreden en welke gevolgen die kunnen hebben.
In dit stadium doe je niets strafbaars op het internet. Als je geluk hebt, gaat dit je goed af. Maar de meesten zullen op sommige momenten hier flink wat zelfbeheersing voor nodig hebben. Dat is oké, je gaat ermee om en je weet dat je het goede doet.
• Waar ben je? Misschien ben je alleen en heb je veel tijd.
• Hoe voel je je? Voel je je beroerd? Dan word je misschien snel in de verleiding gebracht om iets slechts te doen.
“Ik heb veel goede dingen gedaan sinds de overtredingen. Ik bleef natuurlijk weg van het internet, dat is het belangrijkste… De dagen dat ik vrij heb gehad hield ik mezelf bezig, ik plande mijn dag dus ik verspilde het niet.”
Eerst zullen we wat praktische dingen bespreken die je kan doen, waardoor de kans aanzienlijk kleiner wordt dat je terugvalt.
Natuurlijk, dat klinkt in onze tijd als iets bijna onmogelijks, maar toch bestaan er veel alternatieven. Je kan via allerlei kanalen informatie en entertainment krijgen: uit winkels, kranten, bibliotheken, tv en gesprekken met mensen. En die bronnen zijn in ieder geval niet strafbaar en betekenen geen risico’s voor jou.