2. Onmiddellijke behoeftebevrediging

2. Onmiddellijke behoeftebevrediging

Deze module geeft je inzicht in:

  • Waarom de drang tot onmiddellijke behoeftebevrediging zo sterk is
  • Manieren om de kracht van deze drang tegen te gaan

Je kan de oefening invullen, maar deze worden niet opgeslagen. Het invullen is dus enkel bedoeld om je gedachten te ordenen of voor moest je de pagina achteraf willen afdrukken. We slaan geen gegevens op. Je kan de blanco versie ook afdrukken om de oefening op papier te maken.

Wat kan je doen?

Een manier om de kracht van onmiddellijke behoeftebevrediging tegen te gaan is door je in te beelden hoe je je over een uur, een week of een maand zult voelen als je een bepaalde handeling zult uitvoeren (bijv. naar misbruikbeelden kijken, en je daarna schuldig en beschaamd voelen…) en door je in te beelden hoe je je zult voelen als je dit niet doet (bijv. een boek leest, een wandeling gaat maken terwijl je je trots, blij en opgelucht voelt).

Een andere manier om dit te doen is het opstellen van een lijst met alle voor- en nadelen van je gedrag, verdeeld over de korte en de lange termijn.

NadelenVoordelen
Korte termijnLange termijnKorte termijnLange termijn
SchaamteVerlies van een relatieSeksuele bevrediging/

Kan je meer korte termijnvoordelen dan lange termijnvoordelen bedenken? 

Dat kan kloppen. Veel voordelen van strafbaar gedrag op de lange termijn zijn er namelijk meestal niet. Dit laat zien hoe sterk de drang tot seksuele bevrediging op een moment kan voelen, maar ook waarom veel mensen met hun strafbaar gedrag willen stoppen.