8. Problematisch verzamelen

8. Problematisch verzamelen

In deze module verkrijg je inzicht in de volgende aspecten:

  • Waarom je verzamelt
  • Wat daarvan de relatie met je (andere) strafbaar gedrag is
  • Wat de relatie is tussen je verzamelneiging en de onbevredigende kanten van je leven

Je kan de oefening invullen, maar deze worden niet opgeslagen. Het invullen is dus enkel bedoeld om je gedachten te ordenen of voor moest je de pagina achteraf willen afdrukken. We slaan geen gegevens op. Je kan de blanco versie ook afdrukken om de oefening op papier te maken.

Oefening: Waarom verzamelen mensen?

Mensen verzamelen om verschillende redenen. In deze oefening zoek je uit waarom jij verzamelt. Voor sommige mensen kan verzamelen, catalogiseren en organiseren een deel van het strafbare gedrag inhouden. Als dit voor jou opgaat, lees dan zeker deze module door. 

Verzamel je ook andere dingen naast seksueel misbruikbeelden van minderjarigen, zoals postzegels, munten of modelauto’s? Zo ja, dan is het wellicht het beste deze oefening eerst te doen met een niet-strafbaar voorbeeld in gedachten. 

Maak hem daarna nog een keer terwijl je je concentreert op seksueel misbruikbeelden van minderjarigen. Misschien kan je ze daarna vergelijken om zo overlappende thema’s te ontdekken. Dit kan verderop van nut blijken, wanneer je onderzoekt wat je reden van het verzamelen is.

Kies uit onderstaande lijst de drie redenen die voor jou het meest gelden.