De partnerrelatie

De partnerrelatie

In deze module verkrijg je inzicht in:

  • Overwegen om samen verder te gaan of niet
  • Welke verwachtingen jullie naar elkaar toe hebben
  • Impact op intimiteit en seksualiteit

Seksualiteit en intimiteit

Seksualiteit en intimiteit zijn onderwerpen die lastig kunnen zijn om te bespreken. Daarom is het ook logisch dat je niet meteen met je partner bespreekt wat jullie situatie nu betekent voor jullie intimiteit en seksleven. Welke rol dit hiervoor in jullie relatie had, kan verschillend zijn. Misschien had dit eerder ook geen grote rol in de relatie of juist wel. Of dat de intimiteit en seks juist minder is geworden door het online seksueel kindermisbruik.

Wat bedoelen we met seksualiteit en intimiteit?

Seksualiteit en intimiteit kunnen samengaan, wat het een uitdaging maakt om er één uitleg aan te geven. Met seksualiteit bedoelen we de (lichamelijke) opwindingsreactie op prikkels en de betekenis die iemand hier zelf aan geeft. Hierbij hoort gedrag dat is gericht op het ervaren van verlangen, opwinding en lustgevoelens. Met intimiteit bedoelen we het ervaren van een gevoel van verbondenheid en vertrouwelijkheid, door openheid en het kunnen delen van gedachten en gevoelens.

Wanneer je geconfronteerd wordt met het online seksueel kindermisbruik door je partner is het niet gek dat seksualiteit en intimiteit op de achtergrond kunnen komen te staan. Je hebt misschien tegenstrijdige gevoelens en gedachten over de relatie en dus ook over seksualiteit.

Voorbeelden van vragen en opmerkingen die we van mensen horen zijn: ‘’Ik voel me schuldig als ik seks heb, wat zullen anderen wel niet denken dat ik met zo iemand nog naar bed ga?’’, “Als ik nu ga vrijen met hem, zal hij dan ook denken aan de afbeeldingen die hij heeft bekeken?‘’ en “Ik wil eigenlijk helemaal niet vrijen, maar hoe ga ik dat zeggen?’’.

    Oefening - Wat zijn voor jou intieme en seksuele dingen die je prettig vindt en wat wil je nu liever niet?

    PrettigLiever niet
    Bijv.: wel samen slapen, bloot in badkamer, knuffel maar bijv. geen gekus of seks. ...

    Kan je nog wel intiem zijn met je partner? Hoe?

    Of seksualiteit een plek krijgt in jullie relatie en op welke manier kan een zoektocht zijn. Dit kan ook de komende maanden veranderen. Het is belangrijk om te weten dat seks hebben geen basisbehoefte is. Het is niet hetzelfde als eten, drinken of ademen, seksueel actief zijn is niet nodig om te overleven. Je kan dus alle tijd nemen om te bedenken wat je wel en niet wil in je relatie. Hierbij is het ook belangrijk om te bedenken dat een ander nooit recht heeft op seks met jou.

    Het is heel normaal om in een relatie niet, of niet altijd bij elkaar te passen wat betreft seksuele wensen. Zo kan er bijvoorbeeld een verschil in verlangen zijn. Ook als je (nog) niet helemaal zeker weet waar je behoefte aan hebt of wat goed voor je voelt, is het goed om te zeggen dat je intimiteit en seksualiteit (nog) niet wilt met je partner. Het kan helpen om je angsten, afkeer/weerstand, verwachtingen uit te spreken. Je bent in een moeilijke situatie gekomen die helemaal nieuw is, het is dus ook een zoektocht. Geef jezelf de tijd en voel je daarom ook niet schuldig als seksualiteit en intimiteit wel een onderdeel blijven van jullie relatie. Het misbruikgedrag en de seksualiteit en intimiteit binnen jullie relatie zijn twee verschillende dingen.

    Worstel je hiermee en lijkt het je prettig om dit te bespreken? Bel, chat of e-mail met Stop it Now, zodat we samen de situatie kunnen bespreken.