De partnerrelatie

De partnerrelatie

In deze module verkrijg je inzicht in:

 • Overwegen om samen verder te gaan of niet
 • Welke verwachtingen jullie naar elkaar toe hebben
 • Impact op intimiteit en seksualiteit

Wat betekent dit voor mijn relatie?

Mensen waarvan hun partner online seksueel kindermisbruik heeft gepleegd, kunnen voor de keuze komen te staan om wel of niet bij hun partner te blijven. Voor veel mensen is dit een heel moeilijke beslissing. Het is normaal om verschillende, gemengde gevoelens te hebben voor je partner. Aan de ene kant is er veel boosheid en verdriet, en beschadiging van het vertrouwen, maar aan de andere kant kan je ook graag willen zorgen voor de ander en deze ondersteunen. Er zijn natuurlijk ook veel goede kanten van de relatie en het is niet gek dat er nog steeds fijne en positieve gevoelens voor iemand zijn. Het is dan ook belangrijk om niet te snel beslissingen te maken. Geef jezelf de tijd om te ontdekken wat je wilt.

Sommige mensen hebben tijdelijk wat afstand nodig van hun partner, door bijvoorbeeld even niet samen te wonen. Op deze manier kan je meer tijd nemen voor jezelf. Vaak is het goed om grenzen aan te geven binnen je relatie. Wat wil je wel nog samen doen en wat niet? En als je besluit (tijdelijk) niet samen te wonen, hoe vaak wil je nog contact hebben met je partner, en hoe ziet dat contact er uit?

Als je besluit dat je uit elkaar wilt gaan, bedenk dan hoeveel en op welke manier je nog betrokken wilt zijn. Bespreek ook met elkaar welke afspraken je hierin kan maken, bijvoorbeeld over jullie kind(eren). Vaak benoemen mensen een gevoel van verantwoordelijkheid voor hun partner. Ze willen de ander niet in de steek laten, ook omdat iemand het misschien zwaar kan hebben vanwege een rechtszaak. Toch is het goed om te luisteren naar je eigen grenzen en deze ook aan te geven. Zorg dat je helder hebt wat je wel en niet van elkaar kan verwachten.

  Wat verwacht jij van jouw (ex)partner in de toekomst?

  Het is belangrijk om je eigen grenzen te bewaken. Het is belangrijk om je eigen grenzen te bewaken.

  • Hoe en/of waarbij wil jij wel betrokken zijn bij jouw (ex)partner? Leg uit waarom.
  • Hoe en/of waarbij wil jij niet betrokken zijn bij jouw (ex)partner? Leg uit waarom.
  Wel betrokken?Niet betrokken?