In deze module verkrijg je inzicht in:
Je weet nu dat jouw naaste naar misbruikbeelden heeft gekeken. Je bent vast erg geschrokken. Iedereen gaat anders om met dit nieuws. Het kan zijn dat je de ander (even) niet meer wilt spreken of zien. Dit nieuws kan een grote impact op je hebben, en het is ook oké om afstand te nemen van de situatie. Als je dat wilt en er klaar voor bent, kan je de ander op verschillende manieren ondersteunen.
Praten over je gevoelens lijkt misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Toch is het belangrijk om dit wel te overwegen. Jouw partner of familielid ervaart waarschijnlijk veel schaamte, angst en eenzaamheid. Het is belangrijk om al deze gevoelens wel bespreekbaar te maken. Samen kan je ook op zoek gaan naar de juiste ondersteuning en hulp, indien nodig. Sociale steun kan daarnaast heel belangrijk zijn in het voorkomen van het kijken naar seksueel misbruikbeelden. Zo kan je samen zorgen voor een veilige situatie voor iedereen. Dit betekent niet dat jij degene bent die hiervoor alleen verantwoordelijk is. Je bent niet verantwoordelijk voor het gedrag van de ander.
Hieronder geven we wat tips die jou kunnen helpen bij het gesprek:
In de handleiding Start het Gesprek (Nederland of Vlaanderen) kan of je ook informatie vinden over het samen opstellen van een veiligheidsplan.