Hoe ondersteunen?

Hoe ondersteunen?

In deze module verkrijg je inzicht in:

  • Hoe je het gesprek met je partner, familielid of vriend(in) kan aanpakken
  • Huisregels die kunnen helpen

Praat erover

Je weet nu dat jouw naaste naar misbruikbeelden heeft gekeken. Je bent vast erg geschrokken. Iedereen gaat anders om met dit nieuws. Het kan zijn dat je de ander (even) niet meer wilt spreken of zien. Dit nieuws kan een grote impact op je hebben, en het is ook oké om afstand te nemen van de situatie. Als je dat wilt en er klaar voor bent, kan je de ander op verschillende manieren ondersteunen.

Praten over je gevoelens lijkt misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Toch is het belangrijk om dit wel te overwegen. Jouw partner of familielid ervaart waarschijnlijk veel schaamte, angst en eenzaamheid. Het is belangrijk om al deze gevoelens wel bespreekbaar te maken. Samen kan je ook op zoek gaan naar de juiste ondersteuning en hulp, indien nodig. Sociale steun kan daarnaast heel belangrijk zijn in het voorkomen van het kijken naar seksueel misbruikbeelden. Zo kan je samen zorgen voor een veilige situatie voor iedereen. Dit betekent niet dat jij degene bent die hiervoor alleen verantwoordelijk is. Je bent niet verantwoordelijk voor het gedrag van de ander.

Hieronder geven we wat tips die jou kunnen helpen bij het gesprek:

  • Bereid het gesprek goed voor. Kies hierbij een geschikte plek, waarbij jullie voldoende privacy hebben. Misschien vind je het ook fijn dat dit op een neutrale plek gebeurt, in plaats van bij iemand thuis. Daarnaast is het belangrijk dat jullie de tijd hebben om rustig te kunnen praten. Probeer het zo te plannen dat jullie de tijd hebben, voor het gesprek zelf maar ook voor het verwerken ervan.
  • Het kan helpen om van te voren te bedenken wat je tegen iemand wilt zeggen. Misschien vind je het fijn om dat op papier te zetten. Ga open het gesprek in en tast de situatie af. Geef de ander ook ruimte om te vertellen. 
  • Bespreek samen wat een volgende stap kan zijn. Wat gaat er nu gebeuren? Is het nodig om huisregels of afspraken te maken? En zo ja, welke? Is het nodig om een veiligheidsplan* op te stellen? Hopelijk heb je jouw vragen kunnen stellen en is er meer uitgesproken tussen jullie. Toch kan zo’n gesprek veel impact op je hebben. Zorg daarom goed voor jezelf en bespreek dit met iemand die je vertrouwt als je daar behoefte aan hebt.

In de handleiding Start het Gesprek (Nederland of Vlaanderen) kan of je ook informatie vinden over het samen opstellen van een veiligheidsplan.