Open zijn naar anderen

Open zijn naar anderen

Deze module helpt je om:

  • Je gevoelens te uiten
  • Open te zijn naar anderen

Waarom zou ik over mijn gevoelens praten?

Sommige mensen zien niet in wat het hen oplevert over hun gevoelens te praten. Laten we daarom kijken naar wat er met je gebeurt als je dat niet doet. 

Bijvoorbeeld: stel jezelf voor dat je een fles met je meedraagt.

In deze fles stop je al je negatieve gevoelens. Jarenlang ben je de fles aan het vullen, tot op het moment dat deze overvol raakt en explodeert. De negatieve gevoelens komen dan naar buiten, vaak op ongezonde wijze, ofwel via sterke emoties (vaak een woedeaanval) ofwel door schadelijk gedrag dat te maken heeft met alcohol, drugs, gokken of seks.


Denk na over je situatie: is dit voor jou relevant? Helpt het om je gedrag te verklaren? 

Hoe helpt praten eigenlijk? In plaats van je gevoelens weg te drukken, heb je een systeem om naar je gevoelens te kijken, erover na te denken, erover te praten.

Heb je wel eens het gezegde gehoord ‘gedeeld leed is half leed’? Veel mensen hebben de ervaring dat een belangrijk deel van het omgaan met gevoelens is deze te delen met een vertrouwd persoon. Dit kan helpen om in te zien hoe jij je voelt en hoe je je gevoelens in de hand kunt houden.

Een bijkomend voordeel is dat door je gevoelens te delen met een ander, diegene zich meer verbonden met jou zal voelen, waardoor jullie relatie wordt versterkt.