Stoppen is mogelijk!

Doelen

Deze module helpt je om:

  • Je gevoelens te uiten
  • Open te zijn naar anderen

Met anderen praten over je gedachten en gevoelens kan erg moeilijk zijn. Maar het is een vaardigheid zoals een ander, zoals veters strikken en autorijden. Net als die vaardigheden wordt ook deze vaardigheid gemakkelijker naarmate je hem vaker gebruikt.


Vertrekpunt

Bepaal je mate van zelfvertrouwen op het gebied van de volgende vaardigheden (1 = dit kan ik echt niet; 2 = Ik vind het moeilijk; 3 = Ik heb veel zelfvertrouwen).

Ik heb een duidelijk idee hoe ik tegenover anderen mijn gevoelens kan uiten. 1 2 3
Ik kan mijn positieve emoties (blijheid, opgewondenheid) uiten en delen. 1 2 3
Ik kan mijn negatieve emoties (woede, treurnis, eenzaamheid) uiten en delen. 1 2 3

Als je 1 en 2 hebt ingevuld dan zal deze module erg nuttig voor jou zijn. Aangezien iedereen wel iets kan verbeteren aan zijn of haar communicatievaardigheden, willen we je ook in het andere geval aanmoedigen deze module door te nemen.


Waarom zou ik over mijn gevoelens praten?

Sommige mensen zien niet in wat het hen oplevert over hun gevoelens te praten. Laten we daarom kijken naar wat er met je gebeurt als je dat niet doet. Bijvoorbeeld: stel jezelf voor dat je een fles met je meedraagt.

In deze fles stop je al je negatieve gevoelens. Jarenlang ben je de fles aan het vullen, tot op het moment dat deze overvol raakt en explodeert. De negatieve gevoelens komen dan naar buiten, vaak op ongezonde wijze, ofwel via sterke emoties (vaak een woedeaanval) ofwel door schadelijk gedrag dat te maken heeft met alcohol, drugs, gokken of seks.

Denk na over je situatie: is dit voor jou relevant? Helpt het om je gedrag te verklaren? Hoe helpt praten eigenlijk? In plaats van je gevoelens weg te drukken, heb je een systeem om naar je gevoelens te kijken, erover na te denken, erover te praten?

Heb je wel eens het gezegde gehoord ‘gedeeld leed is half leed’? Veel mensen hebben de ervaring dat een belangrijk deel van het omgaan met gevoelens is deze te delen met een vertrouwd persoon. Dit kan helpen om in te zien hoe jij je voelt en hoe je je gevoelens in de hand kunt houden.

Een bijkomend voordeel is dat door je gevoelens te delen met een ander, diegene zich meer verbonden met jou zal voelen, waardoor jullie relatie wordt versterkt.


Met wie zal ik praten?

Als je geen partner, familielid of vriend hebt om mee te praten zijn er organisaties die kunnen helpen. Zo biedt Stop it Now! gratis, anoniem en vertrouwelijke steun aan mensen die bezorgd zijn over hun seksuele gedachten, gevoelens en gedragingen met betrekking tot minderjarigen.

Hoe praat ik over mijn gevoelens?

Sommige (negatieve) emoties zijn moeilijker te uiten dan andere, maar er zijn manieren om dit te vergemakkelijken.

Kies een setting: de locatie is belangrijk. Je wilt een plek met privacy en je wilt tijd om goed te kunnen praten over een situatie en je gevoelens daarbij. Misschien wil je dat dit op neutraal terrein gebeurt. Als je de tijd daarvoor hebt is het bijvoorbeeld een goed idee om ’s middags een stil hoekje in een café op te zoeken.

Innerlijk gesprek: Gebruik een positieve vorm van het innerlijk gesprek om jezelf te kalmeren en het zelfvertrouwen op te bouwen om over je gevoelens te kunnen praten. Voor tips kun je terecht in module 14 ‘innerlijk gesprek’.

Het kan erg nuttig zijn om van tevoren te bedenken wat je tegen iemand wilt zeggen en hoe je dat wilt doen. Je moet niet proberen de hele conversatie uit te denken (je moet immers kunnen reageren op wat de ander zegt), maar het kan nuttig zijn om ten minste een openingszin paraat te hebben.

Wat als de ander degene is die het probleem veroorzaakt?

Als je gevoelens een gevolg zijn van het gedrag van de ander, dan is het belangrijk om het gesprek op een niet-confronterende manier te beginnen. De volgende gespreksstructuur kan daarbij helpen:

  • Beschrijf de situatie: ‘Wanneer we samen geen tijd doorbrengen’
  • Uit je gevoelens: ‘Ik voel me eenzaam’
  • Maak duidelijk wat je zou willen dat er gebeurt: ‘Ik zou graag ten minste één keer per week een avond samen door willen brengen’
  • Benadruk de conclusie: ‘Op die manier kunnen we samen een prettige tijd hebben’

Bij het uiten van je gevoelens is het belangrijk om ‘ik’-uitspraken te doen, aangezien niemand met je van mening kan verschillen over hoe jij je voelt en zodat het niet lijkt of je de ander de schuld geeft. Probeer voor jezelf maar eens zinnen uit zoals ‘je zorgt ervoor dat ik me eenzaam voel’ versus ‘ik voel me eenzaam’, en merk op hoe verschillend die klinken.


Module reflectie icoon

Reflectie

Bepaal net als in de introductie tot deze module je zelfvertrouwen met betrekking tot de volgende vaardigheden (1 = dit kan ik echt niet; 2 = Ik vind het moeilijk; 3 = Ik heb veel zelfvertrouwen).

Ik heb een duidelijk idee hoe ik tegenover anderen mijn gevoelens kan uiten. 1 2 3
Ik kan mijn positieve emoties (blijheid, opgewondenheid) uiten en delen. 1 2 3
Ik kan mijn negatieve emoties (woede, treurnis, eenzaamheid) uiten en delen. 1 2 3

Beantwoord nu de volgende vragen:

  • Is na het afronden van deze module een van de antwoorden veranderd van 1 naar 2 of van 2 naar 3?
  • Op welke manieren zou je inzicht kunnen zijn veranderd?
  • Welk deel van de module had de grootste impact op je inzicht en begrip? Waarom?
  • Was er iets in deze module dat je aanzette of aanmoedigde om je gedrag aan te pakken? Hoe wil je je gedrag gaan aanpakken?
  • Heb je door deze module nieuwe vragen gekregen of zijn er bepaalde ideeën waarover je meer wilt weten? Welke stappen wil je gaan zetten om deze informatie te verkrijgen?

Als je bij het doorlopen van deze module vragen of bezorgdheden hebt, mag je steeds contact opnemen met Stop it Now!. Wij kunnen je helpen met het doorlopen van de zelfhulpmodule en/of kunnen naar jou luisteren als je hier behoefte aan hebt.

Stop it Now! is anoniem, vertrouwelijk en gratis.